A paradicsom véd a ráktól

Paradicsom
A hagyományos értelemben vett pizza paradicsom alapú szósszal készül.
A paradicsom nagyon értékes zöldség, ugyanis tartalmaz egy antioxidánst, a likopint, aminek a rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a rákkal szemben.

A paradicsom piros színét a likopin nevű festékanyag adja.

A (béta)karotinról biztosan hallottál már, egyes zöldségek és a gyümölcsök a karotin miatt (narancs)sárga színűek. Ilyen például a sütőtök, a répa, vagy a kajszi. A karotin nemcsak színezőanyag, hanem erőteljes antioxidáns és az A vitamin elővitaminja.

Az antioxidánsok (például A, C, E vitamin, szelén) megvédik a szervezetünket a szabad gyökök támadása ellen.

A szabad gyökök a sejtekben keletkeznek, az oxidáció melléktermékeként. Baj akkor van, ha túl sok keletkezik belőlük. Ezt sokszor környezeti ártalmak, pl. UV sugárzás, dohányzás, forró zsiradékban sült ételek, füst vagy a stressz okozzák.

A szabad gyököknek van egy instabil páratlan elektronjuk, ami párt keres magának, ezért sokszor az ép sejtekhez kapcsolódik és roncsolja őket.

Az antioxidánsok arra jók, hogy a szervezet tudjon termelni olyan enzimeket, amelyek megkötik ezeket a szabad elektronokat azáltal, hogy kapcsolódnak hozzájuk.


 

Az elővitamin, mint például a béta-karotin el tud raktározódni a szervezetben és a szervezet szükség esetén A vitamint tud készíteni belőle.

Likopin
A likopin a béta-karotinhoz hasonló anyag, csak kb. 3-szor reakcióképesebb és hatékonyabb a szabad gyökök ellen.

A likopin előfordul minden piros nővényben: paradicsomban, paprikában, görögdinnyében, eperben, málnában, stb.

Ha piros zöldségeket és gyümölcsöket eszel rendszeresen, akkor segíted a szervezeted a jobb működésben, hogy képes legyen antioxidánsokat termelni és megkötni a káros szabad gyököket.

A likopin, ami legnagyobb mértékben a paradicsomban van, védelmet ad a rákkal szemben (főleg a prosztata- és hererákkal szemben), a szívbetegségekkel szemben és a bőr korai öregedésével szemben.

Egyél mindennap piros zöldséget vagy gyümölcsöt (ha nincs friss, akkor a paradicsomlé is jó), hogy egészséges maradj, vagy hamarabb gyógyulj meg!

A pizza azért jó kaja, mert van benne paradicsom, abban pedig likopin.

 

Hogy tetszett ez az írás?

VN:F [1.9.0_1079]
Értékeld Te is!
Értékelések átlaga: 4.6/5 (23 értékelés alapján)

 

Kapcsolódó írások:

Pizza: káros vagy egészséges?
Pizza érdekességek
Milyen egy igazi olasz pizza?


Egyedi keresés

PizzaA paradicsom véd a ráktól, 4.6 out of 5 based on 23 ratings

Egy hozzászólás érkezett a “A paradicsom véd a ráktól”-hoz

  1. Had egészítsem ki a különben jó cikk hiányosságát a likopin és béta karoténnel kapcsolatban, de mielőtt kezdeném ki kell javítanom, hogy a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs.
    A paradicsomból, pirosra érett zöldpaprikából a likopint és a sárgarépából a bétakarotint maximálissan szervezetünk javára tudjuk bocsátani zsiradékon párolva, főzve, sütve tudjuk felszabadítani az antioxidásokat amik nem vízben hanem csak zsiradékban oldódnak ki.

Te mit gondolsz? - Oszd meg velünk a véleményed!
pizzaportál2Finom pizzaPizzarendelés éjszaka
pizzaportál2
Online pizzarendelés
Pizzarendelés
pizzaportál1
Álomlány
Pizza akciók
Pizzareceptek
Pizza-Pizzéria
Finom pizza